Powiedzenie o Yerba Mate, że jest herbatą, jest sporym niedopowiedzeniem i przekłamaniem. Kluczem do sukcesu zrozumienia tego fenomenu jest historia. Napój ten sporządzany z suszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego jako pierwsi odkryli Indianie Guarani, którzy natychmiast docenili jego cudowne pobudzające i wzmacniające właściwości. Do dziś Yerba Mate jest napojem narodowym w Południowej Brazylii, Urugwaju Argentynie i Paragwaju.
Właściwości Yerba Mate — czyli dlaczego zyskała popularność
Yerba Mate dzięki bardzo bogatemu składowi ma bardzo uniwersalne właściwości, posiada aż 196 aktywnych komponentów. W praktyce oznacza to, że zawiera wszystkie niezbędne do podtrzymania życia witaminy i minerały takie jak wapń, żelazo, potas, czy magnez. Dzięki urozmaiconemu składowi łagodzi nieprzyjemne dolegliwości będące objawami wielu schorzeń, co poprawia komfort życia. Poniżej niektóre z licznych zalet tego cudownego naparu:
- pobudza organizm, łagodzi zmęczenie fizyczne
- wspomaga przemianę materii, niweluje uczucie głodu
- działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie
- obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienia krwi
- zwiększa odporność, obniża ryzyko chorób serca
- ma właściwości antydepresyjne
- oczyszcza ciało z toksyn
- pomaga w leczeniu chorób reumatycznych i osteoporozy
- łagodzi zaparcia
- wykazuje działanie przeciwstarzeniowe
- działa przeciwcukrzycowo
- wspomaga koncentrację
- ma właściwości przeciwutleniające, działa antyoksydacyjnie
Metodyka parzenia i częstotliwość spożywania
Lista walorów Yerba mate jest długa i zróżnicowana, jednak ma jedną wadę. Jest nią gorzki smak, jednak w obliczu tak wielu zalet, z tą jedną można się pogodzić, a nawet polubić, co potwierdzą wieloletni smakosze i koneserzy. Istnieje wiele sposobów i instrukcji przyrządzania naparu. Dla początkujących, którzy dopiero przyzwyczajają się do charakterystycznego smaku, najlepszym sposobem jest zaparzenie mniejszej ilości suszu (2-3 łyżeczki), a temperatura wody nie powinna przekraczać 85 stopni C. Jeśli nie dysponujemy profesjonalnym naczyniem do zaparzania i wypijania naparu znanym jako „mate”, z powodzeniem możemy użyć zwykłego ceramicznego kubka. Na rynku dostępnych jest wiele gatunków i marek Yerba Mate, które różnią się od siebie intensywnością i mocą smaku oraz aromatem.
Zainteresowanych tematem Yerba Mate odsyłamy na https://un-mate.pl/.